Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης

… Μία πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Σοφοκλή Ξυνή!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 90  μέχρι και σήμερα, ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ πρωτοστατούν στις δράσεις για την ανάδειξη της χώρας μας σε Διεθνές Πνευματικό Κέντρο και σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης!

1995: Διοργάνωση Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ- ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ»

Το Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1995 στον ιστορικό χώρο των Δελφών με πρωτοβουλία του καθηγητή κ. Σοφοκλή Ξυνή, αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη και αποφασιστική προσπάθεια προώθησης του συγκεκριμένου θέματος. Στόχος του συνεδρίου ήταν να θέσει στο επίκεντρο το ζήτημα της ανάδειξης της χώρας μας σε παγκόσμια πνευματική εστία και να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων στο συγκεκριμένο θέμα. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο αγκάλιασαν, με τη συμμετοχή τους, εξέχουσες προσωπικότητες από τον πνευματικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό χώρο.

Στην εισήγησή του με τίτλο «TO ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», ο καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής διατύπωσε μια ρεαλιστική πρόταση πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα και το πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση αυτή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το θέμα του συνεδρίου, αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες συνιστώσες του.

«Είναι γεγονός», ανέφερε ο κ. Σοφοκλής Ξυνής στην εισήγησή του, «ότι τα προηγμένα κράτη αλώνουν τα υπόλοιπα μέσω του πνεύματος, εκπαιδεύοντας, επί χρόνια, χιλιάδες νέους άλλων χωρών και κάνοντάς τους φορείς διάδοσης της κουλτούρας και του πολιτισμού τους.Αντίθετα, η Ελλάδα εξάγει κάθε χρόνο για σπουδές σε ξένα Πανεπιστήμια, πολλές φορές αμφιβόλου αξίας, χιλιάδες Ελληνόπουλα, τα οποία γίνονται τελικά στη χώρα μας πρεσβευτές καλής θέλησης των κρατών στα οποία σπούδασαν. To   αποτέλεσμα  είναι  να  χάνουμε  ετησίως  τεράστιο  συνάλλαγμα  και  την ευκαιρία  να δημιουργούμε πρεσβευτές που θα προωθούν τα εθνικά μας θέματα σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, το θέμα είναι τεράστιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ και η ανάγκη να προχωρήσει η πολιτεία στη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους ξένους (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα μας γίνεται επιτακτική.”

2001:Αλλαγή του Νόμου για τους όρους έκδοσης φοιτητικής βίζας σε αλλοδαπούς

Από το 1992 ως το 2001, ο καθηγητής κ. Σοφοκλής Ξυνής εξακολουθεί να πρωτοστατεί στον αγώνα για το«ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»με στόχο να αποκτήσει και η Ελλάδα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν σε αλλοδαπούς φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα μας.

Μετά από   συνεχή  άσκηση  πίεσης  και  την υποβολή ειδικού  Υπομνήματος προς τους βουλευτές  και  τους υπουργούς  των Ελληνικών  κυβερνήσεων, προς  τις αρμόδιες αρχές, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και γενικά προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, οι προσπάθειες δικαιώνονται…  Το όραμα γίνεται πραγματικότητα!

Το  2001,  με  το  Νόμο  2910/2001  (αρ   ΦΕΚ  91, 2/5/01) που ψηφίζει η κυβέρνηση περί ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ  ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’  – ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, οι προσπάθειες του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ αποφέρουν καρπούς.

Έτσι,  το  2002  φθάνει  στο  Mediterranean College το  πρώτο  μεγάλο group Κινέζων φοιτητών και από τότε μέχρι σήμερα πολλοί αλλοδαποί φοιτητές αποφοιτούν κάθε χρόνο από Ελληνικά κολλέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχοντας γνωρίσει τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας και επιστρέφοντας στην πατρίδα τους ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.

2001-2016: Συμμετοχή σε Διεθνείς Εκθέσεις Εκπαίδευσης

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, μέσω του Mediterranean College, συμμετέχει κάθε χρόνο σε διεθνείς εκθέσεις STUDY ABROAD (Σπουδές στο Εξωτερικό) με σύνθημα «STUDY IN GREECE». Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, Κίνα, Σερβία κ.ά. Το Mediterranean College είναι εκεί με σκοπό να περάσει το μήνυμα σε νέους από άλλες χώρες, οι οποίοι επιθυμούν βρετανικές σπουδές, ότι έχουν τη δυνατότητα  να  έρθουν στην Ελλάδα  και  να φοιτήσουν σε Ελληνικά Κολλέγια που έχουν συμφωνίες franchise με Βρετανικά Πανεπιστήμια. Μέσω της δραστηριότητας αυτής, το Mediterranean College δημιουργεί, στις χώρες που επισκέπτεται, το αναγκαίο υπόβαθρο και ένα σημαντικό δίκτυο επαφών, το οποίο κατευθύνει νέους φοιτητές από όλο τον κόσμο να επιλέξουν σπουδές στη χώρα μας.

2016:«Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης», η πρόταση-τομή του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ για διέξοδο από την οικονομική κρίση

Σε μία περίοδο που η χώρα μας το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, πιστός στο όραμά του,επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάδειξης της Ελλάδας σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης!

Η πρόταση του προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ προς τους ιθύνοντες έρχεται, αυτή τη φορά, μέσα από ένα βιβλίο-τομή, στις σελίδες του οποίου πραγματεύεται το εθνικής σημασίας θέμα της εξωστρεφούς αναδιάταξης της ελληνικής εκπαίδευσης, ώστε η χώρα μας να αναδειχθεί άμεσα σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης και μεσοπρόθεσμα σε Μητρόπολη των Κλασικών Σπουδών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί το επιστέγασμα ενός πολυετούς αγώνα του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή και καταφέρνει να συγκεντρώσει για πρώτη φορά σε ένα σύγγραμμα όλα τα διεθνή στατιστικά στοιχεία για την εκπαίδευση, αποδεικνύοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας στην εκπαίδευση θα έχει καταλυτικά θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και την πολιτιστική διπλωματία της χώρας μας.

Παράλληλα, μέσα από το βιβλίο εξετάζεται προσεκτικά και με οικονομικά στοιχεία το θέμα της προσέλκυσης ξένων φοιτητών τόσο στα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ όσο και στα δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία μέσω ειδικών προγραμμάτων θα μπορούν να υποδέχονται αλλοδαπούς, φέρνοντας πολλαπλά οφέληστην κατανάλωση, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων, στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στο πολιτιστικό κύρος της χώρας.

Το ενδιαφέρον του κοινού για την πρόταση-τομή του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ξυνή για την Οικονομία και την Εκπαίδευση εκδηλώθηκε ήδη από την παρουσίαση του βιβλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στο κατάμεστο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, ιστορικών προσωπικοτήτων του αθλητισμού και εκπροσώπων των ΜΜΕ, αλλά και πλήθους αποφοίτων και στελεχών του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ.

Η συγγραφή του βιβλίου «Ελλάδα, Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης» είναι μία ακόμα μεγάλη προσπάθεια του προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή για την Ελλάδα και για μεταλαμπάδευση της ελληνικής Παιδείας απ’ άκρη σ’ άκρη της γης και αντανακλά το διαχρονικό όραμα του συγγραφέα-Καθηγητή για μια άλλη Ελλάδα: την «Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοσύνης», που θα διαλάμπει στο παγκόσμιο στερέωμα της διεθνούς εκπαίδευσης.

Εκπαίδευση με το κύρος «ΞΥΝΗ» από το 1957